Supernius.pl - Burzyk żółtodzioby - ptak, który nurkuje http://supernius.pl/story.php?title=burzyk-zoltodzioby-ptak-ktory-nurkuje Burzyk żółtodzioby wysiaduje jaja na Maderze i poluje w Atlantyku w koloniach, które mogą liczyć nawet 1,2 mln osobników. Największe ptaki mają rozpiętość skrzydeł max. 112 cm i dożywają nawet 50 lat. Podczas wichury ptaki potrafią latać bez poruszania skrzydłami. Główne pożywienie burzyka to skorupiaki i małe roby (przysmak to sardynki). Ptaki często polują w obecności delfinów. Ich płetwy ogonowe wskazują ptakom ławicę ryb. Gdy tylko zobaczą ryby pikują i wbijają się w wodę. Tue, 04 Jun 2013 10:32:45 CEST pl